Wilde eend

De kop en de bovenzijde van de hals van de woerd (wilde eend) zijn glanzend groen. De voorkant van de borst van deze wilde eend is bruin en de bovenzijde van de rug is van een waterig grauwwit met bruin en zwart.

De bovenkant van de vleugels is grauw en de achterkant heeft een prachtige blauwe kleur met witte randen aan beide zijden. De achterzijde van de rug en het uiteinde van de staart zijn zwartgroen, de overige delen zwartachtig van kleur.

Wilde eenden in de lucht

Een smalle witte band om de hals van de wilde eend vormt de scheiding tussen het glanzend groen van de hals en het kastanjebruin van de voorzijde van de borst. De dekveren van de bovenzijde van de staart zijn zwartgroen, de onderste dekveren fluwelig zwart en de slagpennen donkergroen.

De iris van de wilde eend is helderblauw, de snavel groengeel, de poten zijn geelrood. De wilde eend heeft een lengte van 63 cm, breedte 104 cm, vleugellente 30 cm, staartlengte 9 cm. De wilde eend is kleiner dan de woerd.

Leefwijze wilde eend

Wilde eend heeft een voorkeur voor zoet water. Daarin zoeken ze hun voedsel door te grondelen. Hierbij gaat de wilde eend met de snavel over de bodem om voedsel te vinden. De wilde eend eet slakken, wormen, insecten, kreeftjes en tubifex (een rood wormpje dat in riviermodder leeft). Daarnaast leeft de wilde eend van waterplanten, gras, eendekroos, eikels, peulvruchten en graan. De wilde eend zoekt ‘s nachts naar voedsel. In de avondschemering verlaat de eend zijn rustplekken – meestal zijn dat grotere waterplassen of rivierarmen – en trekt de velden in.

Kijk voor meer informatie over de wilde eend ook eens op www.wildplaza.com